På denna sida berättar vi mer om föreningens historia. Vi berättar hur allting började, men också om vad som händer nu och hur framtiden ser ut.



Vi börjar med några länkar till reportage i lokaltidningen Helsingborgs Dagblad


6 mars 2022

https://www.hd.se/artikel/snabba-puckar-nar-roglelakaren-stottar-ukraina/


28 mars 2022

https://www.hd.se/artikel/rotaryklubb-stottar-angelholm-medical-center-i-ukraina/


6 april 2022

https://www.hd.se/artikel/hjalpsandningarna-fran-angelholm-fortsatter/


27 februari 2023

https://www.hd.se/artikel/roglelakarens-ar-med-hjalpsandningar-till-ukraina/


29 mars 2023

https://www.hd.se/artikel/gamla-tavlor-soker-nya-hem-samlar-in-konst-for-ukraina/


24 december 2023

https://www.hd.se/artikel/han-far-ukrainska-soldater-pa-benen-igen/


Från arkivet

3 november 2015

https://www.hd.se/artikel/operation-ukraina-med-skanskt-snitt/

Historia

Varför Ukraina?

Vår första kontakt med Chernivtsi etablerades 1992. Då hade landet nyligen blivit självständigt och vi var några familjer som tillsammans ordnade en privat resa till Chernivtsi. Vi hade nämligen varit värdfamiljer till ukrainska barn efter utbyte genom Svenska Scoutrådets försorg. Som uppföljning till deras vistelse i Sverige besökte vi Chernivtsi.


Staden har ca 250 000 invånare och är centralort i Bukovinia i Västukraina. Regionen har omkring en miljon invånare vilket är ungefär två procent av befolkningen i Ukraina. Avståndet från Ängelholm till Chernivtsi är omkring 175 mil.


Genom åren har det sedan blivit många resor. De första var väldigt strapatsrika med ingredienser av osannolik äventyrskaraktär för en västerlänning. Man måste komma ihåg att internet och e-post har minskat avstånden betydligt sedan dess. 1994 tog ett brev ca 10 dagar i ena riktningen – om det ens kom fram!


Vår första resa i början av 90-talet var omtumlande på flera sätt. Vi besökte ett land med eftersatt infrastruktur där både många hus och de flesta vägar var i bedrövligt skick. Vi såg även eftersatt sjukvård, men mest av allt möttes vi av ett passionerat och gästvänligt folk! Mötena inspirerade och vi ville möjliggöra Ukrainarnas utveckling.

Vi bildar en förening

Så, vi, Leif Persson, Åke Kronvall, Björn Hedström och Bengt Sturesson, bildade en förening - Riverside - som hade som sitt enda syfte att verka med kunskapsöverföring och att med små medel bidra till stora förbättringar i den medicinska situationen i Chernivtsi.


Kunskapsöverföringsprojekt

Enligt devisen människor kan hjälpa människor startade Riverside tillsammans med sjukhusets läkare i Ängelholm 1994 ett kunskapsöverföringsprojekt med Medicinska fakulteten i Chernivtsi, Ukraina som samarbetspartner. Kunskapsöverföringsprojektet fick mellan 1996 och 2004 visst ekonomiskt stöd från Östeuropakommitteen vid Socialstyrelsen.


Kunskapsresorna

Ett femtontal resor av biståndskaraktär genomfördes under åren 1993-2004. Resorna har möjliggjort deltagande för 30 ukrainska läkare i kunskapsutbyte vid sjukhuset i Ängelholm sammanlagt 40 gånger. Läkare har varit på anestesi-, barn-.gastroenterolog- kardiolog-, kirurg-, kvinno-, neurolog- ortoped-, psykiatriska, urolog-, ögon-, och öron-näsa-hals kliniken.


Samtliga deltagare i projektet har gjort stora kunskapslyft och de har även vid flera tillfällen betonat vikten av den personliga utveckling de gjort under de få veckor av kunskapsutbyte de deltagit i. Flera har senare uppnått positioner i överordnad ställning i hemlandet och i Riverside har vi kunnat konstatera att deras ledarskap har vuxit av kunskapsutbytet.


Läkarnas erfarenheter från utbytesresorna har bidragit till att synsättet på Västeuropa och våra värderingar successivt implementerats på deras arbetsplatser inom den ukrainska sjukvården. Idag har man i Ukraina samma medicinska värderingar som resten av Europa.


Efter 2004 har kunskapsöverföringen fortsatt utan extern finansiering. Ortopedkliniken i Ängelholm, som numera är Aleris specialistvård, har haft fortsatta utbyten med ”Swedish Ukrainian Medical Center” vilket grundades av en av läkarna som utbildats i projektet; Yaroslav Vasilchishin. Han började med två tomma händer men driver nu ett av landets finaste och mest högkvalitativa sjukhus Angelholm. Sjukhuset invigdes 2015 av Sveriges ambassadör Andreas von Beckerath. Sjukhuset har en egen hemsida där du kan läsa mer om deras verksamhet.


Allting ändras

När kriget i Ukraina plötsligt utbröt befann sig Yaroslav i Berlin och veckan som kom var det planerat att hans familj skulle till Sverige och besöka sina goda vänner och tillika kollegan Bengt Sturesson och hans fru Eva.

Situationen krävde dock en brådskande omprioritering och tillsammans organiserades i stället en akut insats för att snabbt få tag i hjälp till Yaroslav och hans landsmän. En första hjälpresa gick redan den 2 mars 2022. Du kan läsa mer om alla hjälpresorna här (LÄNK).


Föreningen återaktiveras

Tisdagen den 22 mars 2022 höll vi uppstartsmöte med officiell återaktivering av den Svensk-Ukrainska hjälpföreningen Riverside. Gamla medlemmar och några nya som tillkommit samlades för att starta upp kommunikationskanaler och planera framåt. Vi tog beslut om att hjälp ska bedrivas genom föreningen för att ge akut hjälp under och efter kriget i syfte att stötta det Ukrainska folket och deras medicinska personal att kunna bedriva sjukvård.


Med denna omvälvande förändring har alltså Föreningen Riverside återaktiverats och vi kommer att fortsätta stötta Ukrainas folk genom våra väl etablerade kontakter. Det första året var fokus på hjälpresor, men behovet har förändrats och nu är den nyetablerade protesverkstaden i fokus.


Kompletterande engagemang genom åren

Riverside var även medarrangör i två konferenser 1996 och 2000 samt ett seminarium 1997.


Bengt Sturesson har deltagit i ytterligare två konferenser 1995 och 1999.


2002 utnämndes Bengt Sturesson till Honourary Member of the Academic Council vid Bukovinian State Medical Council.


2003 samlade vi in medel och skänkte 3 begagnade ambulanser till ambulansverksamheten i Chernivtsi.


RIVERSIDE - SWEDISH UKRAINIAN PARTNERSHIP ASSOCIATION

Org.nummer 802539-1783